PREHRANA VRTEC
Pravilna prehrana v zgodnjem otroštvu vpliva na skladen telesni in duševni razvoj otroka.
V našem vrtcu in šoli skrbimo za čimbolj zdravo in pestro prehrano, kar je v sodobnem svetu dokaj težka naloga. Naš osnovni cilj je privzgojiti otroku zdrav način prehranjevanja.
Pri načrtovanju jedilnikov upoštevamo:
- Smernice prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Simčič in sod., 2010),
- smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Gabrijelčič-Blenkuš in sod., 2005),
- Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Hlastan Ribič in sod., 2008),
- Izkušnje vzgojiteljev, učiteljev in kuharskega osebja,
- želje otrok in učencev.
Pri sestavljanju naših jedilnikov pazimo, da so sestavine čimbolj naravne in brez prehranskih dodatkov. Pazimo na pravilno zastopanost ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter na primerno energijsko vrednost obrokov. Otrokom je na voljo čaj ali voda skozi cel dan, spodbujamo pitje naravne vode, sadni sokovi pa so naravni, brez barvil in konzervansov. Posebno pozornost posvečamo sadju in zelenjavi, ki sta vsak dan na jedilniku v zadostnih količinah.
Naše kuharice pripravljajo domače namaze (mesne, zelenjavne, ribje), ki so sestavljeni iz povsem naravnih sestavin. Pravi biser so naše tradicionalne slovenske sladice, ki jih pečemo v naših kuhinjah. Tudi enolončnice so pristne, v katerih se dostikrat čuti plemeniti pridih priljubljene kmečke kuhinje. Naša prehrana pa vsebuje tudi vpliv moderne mediteranske kuhinje, saj uporabljamo olivno olje, ribe pa so na jedilniku enkrat tedensko.
En dan v tednu imamo brezmesni obrok, ob praznikih pa upoštevamo našo slovensko zgodovinsko tradicijo.
Pri sadju in zelenjavi podpiramo lokalne pridelovalce in sadje ali zelenjavo vključujemo v vse obroke, vsak dan.
Informacije o vsebnosti alergenov v posameznih jedeh in živilih se nahajajo ob jedilnikih na oglasni deski vrtca ali šole.
PRIJAVE IN ODJAVE OD OBROKOV
Prijave in odjave na obroke so možne preko:
- e-asistenta,
- telefonski številki šole (07) 309 99 00
- ali preko mail naslova: tajnistvo@os-otocec.si
MEDICINSKO INDICIRANE DIETE IN OBRAZCI
ZDRAVSTVENO HIGIENSKI REŽIM
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
Šola je vključena v mednarodni projekt Zdrava šola. V okviru tega projekta se pogovarjamo o zdravi prehrani, slovenski prehrani ter o lokalno in ekološko pridelani hrani. V jedilnike poskušamo vključevati čim več tradicionalnih slovenskih jedi iz posameznih slovenskih pokrajin. Pri pripravi teh obrokov želimo uporabljati čim več lokalno in ekološko vzgojenih živil (dobavitelji).
Želimo si, da bi učenci spoznali čim več slovenskih tradicionalnih jedi ter uživali ekološko in lokalno pridelano hrano.
Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk.
Nosilec projekta: Urša Zupančič
Sodelujoči: vsi razredi osnovne šole in vrtec
URNIK OBROKOV
TEDENSKI JEDILNIK 13.5.2024 - 17.5.2024
ZAJTRK | SADNA MALICA | KOSILO | POPOLDANSKA MALICA | |
---|---|---|---|---|
PONEDELJEK | DOMAČ JOGURT (laktoza) | VODA / ČAJ | BUČKINA JUHA | ČAJ |
5/13/2024 | KOSMIČI (pšenični gluten, laktoza, ovseni gluten) | SADNO - ZELENJAVNI KROŽNIK | MESNO – ZELENJAVNA RIŽOTA (pšenični gluten) | AJDOVA BOMBETA S SIROM (pšenični gluten, laktoza) |
SADJE | SOLATNI BAR | SADJE | ||
TOREK | ČAJ | VODA / ČAJ | CVETAČNA JUHA | VODA |
5/14/2024 | POLBELI KRUH (pšenični gluten) | SADNO ZELENJAVNI KROŽNIK | ZELENJAVNI KROMPIR | KEFIR (laktoza) |
VMEŠANA JAJČKA (jajca) | OCVRTI SIR (laktoza) | REZINA KRUHA (pšenični gluten) | ||
SVEŽA ZELENJAVA | TATARSKA OMAKA (laktoza) | SADJE | ||
SOLATNI BAR | ||||
SREDA | KAKAV | VODA / ČAJ | PAŠTA FIŽOL | SADNA KUPA S SMETANO (VRTEC) (laktoza) |
5/15/2024 | KORUZNI KRUH (pšenični gluten) | SADNO - ZELENJAVNI KROŽNIK | DOMAČI KOLAČ (laktoza, jajca, pšenični gluten) | JABOLKO, SIROVKA (ŠOLA) (laktoza, pšenični gluten) |
DOMAČ NAMAZ (laktoza) | ||||
SADJE | ||||
ČETRTEK | ČAJ | VODA / ČAJ | GOVEJA JUHA Z ZAKUHO (pšenični gluten, jajca) | VODA |
5/16/2024 | PURANJA SALAMA | SADNO - ZELENJAVNI KROŽNIK | MAKARONOVO MESO (pšenični gluten, jajca) | KRISPI KRUHKI (laktoza, pšenični gluten) |
AJDOV KRUH (pšenični gluten) | SOLATNI BAR | DOMAČA PAŠTETA (jajca) | ||
SVEŽE KUMARICE | SADJE | |||
PETEK | MLEČNI RIŽ S POSIPOM (laktoza) | VODA / ČAJ | KORENČKOVA JUHA | ČAJ |
5/17/2024 | SADJE | SADNO - ZELENJAVNI KROŽNIK | RIBJI FILE (ribe) | MARMELADNI ROGLJIČEK (laktoza pšenični gluten) |
KUHAN KROMPIR | SADJE | |||
BLITVA | ||||
TRŽAŠKA OMAKA (laktoza) | ||||
SOLATNI BAR |