PREHRANA VRTEC

Pravilna prehrana v zgodnjem otroštvu vpliva na skladen telesni in duševni razvoj otroka.

V našem vrtcu in šoli skrbimo za čimbolj zdravo in pestro prehrano, kar je v sodobnem svetu dokaj težka naloga. Naš osnovni cilj je privzgojiti otroku zdrav način prehranjevanja.

Pri načrtovanju jedilnikov upoštevamo:
  • Smernice prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Simčič in sod., 2010),
  • smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Gabrijelčič-Blenkuš in sod., 2005),
  • Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Hlastan Ribič in sod., 2008),
  • Izkušnje vzgojiteljev, učiteljev in kuharskega osebja,
  • želje otrok in učencev.

Pri sestavljanju naših jedilnikov pazimo, da so sestavine čimbolj naravne in brez prehranskih dodatkov. Pazimo na pravilno zastopanost ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter na primerno energijsko vrednost obrokov. Otrokom je na voljo čaj ali voda skozi cel dan, spodbujamo pitje naravne vode, sadni sokovi pa so naravni, brez barvil in konzervansov. Posebno pozornost posvečamo sadju in zelenjavi, ki sta vsak dan na jedilniku v zadostnih količinah.

Naše kuharice pripravljajo domače namaze (mesne, zelenjavne, ribje), ki so sestavljeni iz povsem naravnih sestavin. Pravi biser so naše tradicionalne slovenske sladice, ki jih pečemo v naših kuhinjah. Tudi enolončnice so pristne, v katerih se dostikrat čuti plemeniti pridih priljubljene kmečke kuhinje. Naša prehrana pa vsebuje tudi vpliv moderne mediteranske kuhinje, saj uporabljamo olivno olje, ribe pa so na jedilniku enkrat tedensko.

En dan v tednu imamo brezmesni obrok, ob praznikih pa upoštevamo našo slovensko zgodovinsko tradicijo.

Pri sadju in zelenjavi podpiramo lokalne pridelovalce in sadje ali zelenjavo vključujemo v vse obroke, vsak dan.

Informacije o vsebnosti alergenov v posameznih jedeh in živilih se nahajajo ob jedilnikih na oglasni deski vrtca ali šole.

PRIJAVE IN ODJAVE OD OBROKOV

Prijave in odjave na obroke so možne preko:

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Šola je vključena v mednarodni projekt Zdrava šola. V okviru tega projekta se pogovarjamo o zdravi prehrani, slovenski prehrani ter o lokalno in ekološko pridelani hrani. V jedilnike poskušamo vključevati čim več tradicionalnih slovenskih jedi iz posameznih slovenskih pokrajin. Pri pripravi teh obrokov želimo uporabljati čim več lokalno in ekološko vzgojenih živil (dobavitelji).

Želimo si, da bi učenci spoznali čim več slovenskih tradicionalnih jedi ter uživali ekološko in lokalno pridelano hrano.

Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk.

Nosilec projekta: Urša Zupančič

Sodelujoči: vsi razredi osnovne šole in vrtec

URNIK OBROKOV
Zajtrk 8:00
Sadna malica 10:00
Kosilo 11:45
Popoldanska malica 14:00

TEDENSKI JEDILNIK 13.5.2024 - 17.5.2024

ZAJTRKSADNA MALICAKOSILOPOPOLDANSKA MALICA
PONEDELJEKDOMAČ JOGURT (laktoza)VODA / ČAJBUČKINA JUHAČAJ
5/13/2024KOSMIČI (pšenični gluten, laktoza, ovseni gluten)SADNO - ZELENJAVNI KROŽNIKMESNO – ZELENJAVNA RIŽOTA (pšenični gluten)AJDOVA BOMBETA S SIROM (pšenični gluten, laktoza)
SADJESOLATNI BARSADJE
TOREKČAJVODA / ČAJCVETAČNA JUHAVODA
5/14/2024POLBELI KRUH (pšenični gluten)SADNO ZELENJAVNI KROŽNIKZELENJAVNI KROMPIRKEFIR (laktoza)
VMEŠANA JAJČKA (jajca)OCVRTI SIR (laktoza)REZINA KRUHA (pšenični gluten)
SVEŽA ZELENJAVATATARSKA OMAKA (laktoza)SADJE
SOLATNI BAR
SREDAKAKAVVODA / ČAJPAŠTA FIŽOLSADNA KUPA S SMETANO (VRTEC) (laktoza)
5/15/2024KORUZNI KRUH (pšenični gluten)SADNO - ZELENJAVNI KROŽNIKDOMAČI KOLAČ (laktoza, jajca, pšenični gluten)JABOLKO, SIROVKA (ŠOLA) (laktoza, pšenični gluten)
DOMAČ NAMAZ (laktoza)
SADJE
ČETRTEKČAJVODA / ČAJGOVEJA JUHA Z ZAKUHO (pšenični gluten, jajca)VODA
5/16/2024PURANJA SALAMASADNO - ZELENJAVNI KROŽNIKMAKARONOVO MESO (pšenični gluten, jajca)KRISPI KRUHKI (laktoza, pšenični gluten)
AJDOV KRUH (pšenični gluten)SOLATNI BARDOMAČA PAŠTETA (jajca)
SVEŽE KUMARICESADJE
PETEKMLEČNI RIŽ S POSIPOM (laktoza)VODA / ČAJKORENČKOVA JUHAČAJ
5/17/2024SADJESADNO - ZELENJAVNI KROŽNIKRIBJI FILE (ribe)MARMELADNI ROGLJIČEK (laktoza pšenični gluten)
KUHAN KROMPIRSADJE
BLITVA
TRŽAŠKA OMAKA (laktoza)
SOLATNI BAR
(Visited 2.336 times, 1 visits today)
Dostopnost