PREHRANA VRTEC

Pravilna prehrana v zgodnjem otroštvu vpliva na skladen telesni in duševni razvoj otroka.

V našem vrtcu in šoli skrbimo za čimbolj zdravo in pestro prehrano, kar je v sodobnem svetu dokaj težka naloga. Naš osnovni cilj je privzgojiti otroku zdrav način prehranjevanja.

Pri načrtovanju jedilnikov upoštevamo:
  • Smernice prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Simčič in sod., 2010),
  • smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Gabrijelčič-Blenkuš in sod., 2005),
  • Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Hlastan Ribič in sod., 2008),
  • Izkušnje vzgojiteljev, učiteljev in kuharskega osebja,
  • želje otrok in učencev.

Pri sestavljanju naših jedilnikov pazimo, da so sestavine čimbolj naravne in brez prehranskih dodatkov. Pazimo na pravilno zastopanost ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter na primerno energijsko vrednost obrokov. Otrokom je na voljo čaj ali voda skozi cel dan, spodbujamo pitje naravne vode, sadni sokovi pa so naravni, brez barvil in konzervansov. Posebno pozornost posvečamo sadju in zelenjavi, ki sta vsak dan na jedilniku v zadostnih količinah.

Naše kuharice pripravljajo domače namaze (mesne, zelenjavne, ribje), ki so sestavljeni iz povsem naravnih sestavin. Pravi biser so naše tradicionalne slovenske sladice, ki jih pečemo v naših kuhinjah. Tudi enolončnice so pristne, v katerih se dostikrat čuti plemeniti pridih priljubljene kmečke kuhinje. Naša prehrana pa vsebuje tudi vpliv moderne mediteranske kuhinje, saj uporabljamo olivno olje, ribe pa so na jedilniku enkrat tedensko.

En dan v tednu imamo brezmesni obrok, ob praznikih pa upoštevamo našo slovensko zgodovinsko tradicijo.

Pri sadju in zelenjavi podpiramo lokalne pridelovalce in sadje ali zelenjavo vključujemo v vse obroke, vsak dan.

Informacije o vsebnosti alergenov v posameznih jedeh in živilih se nahajajo ob jedilnikih na oglasni deski vrtca ali šole.

PRIJAVE IN ODJAVE OD OBROKOV

Prijave in odjave na obroke so možne preko:

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Šola je vključena v mednarodni projekt Zdrava šola. V okviru tega projekta se pogovarjamo o zdravi prehrani, slovenski prehrani ter o lokalno in ekološko pridelani hrani. V jedilnike poskušamo vključevati čim več tradicionalnih slovenskih jedi iz posameznih slovenskih pokrajin. Pri pripravi teh obrokov želimo uporabljati čim več lokalno in ekološko vzgojenih živil (dobavitelji).

Želimo si, da bi učenci spoznali čim več slovenskih tradicionalnih jedi ter uživali ekološko in lokalno pridelano hrano.

Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk.

Nosilec projekta: Urša Zupančič

Sodelujoči: vsi razredi osnovne šole in vrtec

URNIK OBROKOV
Zajtrk 8:00
Sadna malica 10:00
Kosilo 11:45
Popoldanska malica 14:00

TEDENSKI JEDILNIK 22.5.2023 - 26.5.2023

   
PONEDELJEKZAJTRKČaj, graham kruh, trdo kuhana jajčka, redkvica
SADNA MALICA100% sadni sok, sadni krožnik
KOSILOPrežganka, puranji ragu, polenta, solatni bar
POP. MALICA100% jabolčni sok, črna žemljica
TOREKZAJTRKMlečni riž s posipom, suhe slive in indijski oreščki
SADNA MALICAVoda, sadni krožnik
KOSILOParadižnikova juha, goveji trakci v gobovi omaki, pire krompir, solatni bar
POP. MALICANavihanček, jabolko
SREDAZAJTRKČaj, pirin kruh, mlečni namaz z zelišči, naribano korenje
SADNA MALICAČaj, sadni krožnik
KOSILOKostna juha z zakuho, testenine po milansko, solatni bar
POP. MALICABIO kefir, jabolko
ČETRTEKZAJTRKČaj, ovseni kruh, kisla smetana, nariban korenček
SADNA MALICAČaj, sadni krožnik
KOSILOBučna juha, svinjska pečenka, mlinci, kuhan korenček, solatni bar
POP. MALICARezina salame, črni kruh, sadje
PETEKZAJTRKČaj, polnozrnat kruh, domači bučni namaz, sveža zelenjava
SADNA MALICAČaj, sadni krožnik
KOSILOTelečja obara z bleki, črn kruh, pečena prosena kaša s sadnim prelivom
POP. MALICAPolnozrnat prepečenec, mešan sezonski sadni krožnik

TEDENSKI JEDILNIK 29.5.2023 - 2.6.2023

   
PONEDELJEKZAJTRKMleko, kosmiči, sadje
SADNA MALICAVoda, sadni krožnik
KOSILOZelenjavna juha, pire krompir, kremna špinača, sojin/cvetačni polpet, solatni bar
POP. MALICAMešani kruh, kefir
TOREKZAJTRKČaj, zmesni kruh, jajčna omleta, narezana paprika in paradižnik
SADNA MALICAVoda, sadni krožnik
KOSILOBučkina juha, piščančji frikase, zelenjavni kus kus, solatni bar
POP. MALICAGrisini, jabolko
SREDAZAJTRKČaj, koruzni kruh, domača pašteta, sveža zelenjava
SADNA MALICAČaj, sadni krožnik
KOSILOBograč, koruzni kruh, skutin zavitek z borovnicami
POP. MALICAPolbel kruh, lešnikov namaz
ČETRTEKZAJTRKMlečna prosena kaša z jabolki, oreščki
SADNA MALICANavadni jogurt, sadni krožnik
KOSILOParadižnikova juha, zdrobovi cmoki, omaka esterhazi, goveje bržole, solatni bar
POP. MALICAJabolčni sok, slanik
PETEKZAJTRKMleko, črni kruh, maslo, marmelada, hruška
SADNA MALICAČaj, sadni krožnik
KOSILOCvetačna juha, domači dunajski zrezek, džuveč riž, solatni bar
POP. MALICABio vaniljevo mleko, prepečenec
(Visited 1.460 times, 1 visits today)
Dostopnost