PREHRANA VRTEC
Pravilna prehrana v zgodnjem otroštvu vpliva na skladen telesni in duševni razvoj otroka.
V našem vrtcu in šoli skrbimo za čimbolj zdravo in pestro prehrano, kar je v sodobnem svetu dokaj težka naloga. Naš osnovni cilj je privzgojiti otroku zdrav način prehranjevanja.
Pri načrtovanju jedilnikov upoštevamo:
- Smernice prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Simčič in sod., 2010),
- smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Gabrijelčič-Blenkuš in sod., 2005),
- Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Hlastan Ribič in sod., 2008),
- Izkušnje vzgojiteljev, učiteljev in kuharskega osebja,
- želje otrok in učencev.
Pri sestavljanju naših jedilnikov pazimo, da so sestavine čimbolj naravne in brez prehranskih dodatkov. Pazimo na pravilno zastopanost ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter na primerno energijsko vrednost obrokov. Otrokom je na voljo čaj ali voda skozi cel dan, spodbujamo pitje naravne vode, sadni sokovi pa so naravni, brez barvil in konzervansov. Posebno pozornost posvečamo sadju in zelenjavi, ki sta vsak dan na jedilniku v zadostnih količinah.
Naše kuharice pripravljajo domače namaze (mesne, zelenjavne, ribje), ki so sestavljeni iz povsem naravnih sestavin. Pravi biser so naše tradicionalne slovenske sladice, ki jih pečemo v naših kuhinjah. Tudi enolončnice so pristne, v katerih se dostikrat čuti plemeniti pridih priljubljene kmečke kuhinje. Naša prehrana pa vsebuje tudi vpliv moderne mediteranske kuhinje, saj uporabljamo olivno olje, ribe pa so na jedilniku enkrat tedensko.
En dan v tednu imamo brezmesni obrok, ob praznikih pa upoštevamo našo slovensko zgodovinsko tradicijo.
Pri sadju in zelenjavi podpiramo lokalne pridelovalce in sadje ali zelenjavo vključujemo v vse obroke, vsak dan.
Informacije o vsebnosti alergenov v posameznih jedeh in živilih se nahajajo ob jedilnikih na oglasni deski vrtca ali šole.
PRIJAVE IN ODJAVE OD OBROKOV
Prijave in odjave na obroke so možne preko:
- e-asistenta,
- telefonski številki šole (07) 309 99 00
- ali preko mail naslova: tajnistvo@os-otocec.si
MEDICINSKO INDICIRANE DIETE IN OBRAZCI
ZDRAVSTVENO HIGIENSKI REŽIM
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
Šola je vključena v mednarodni projekt Zdrava šola. V okviru tega projekta se pogovarjamo o zdravi prehrani, slovenski prehrani ter o lokalno in ekološko pridelani hrani. V jedilnike poskušamo vključevati čim več tradicionalnih slovenskih jedi iz posameznih slovenskih pokrajin. Pri pripravi teh obrokov želimo uporabljati čim več lokalno in ekološko vzgojenih živil (dobavitelji).
Želimo si, da bi učenci spoznali čim več slovenskih tradicionalnih jedi ter uživali ekološko in lokalno pridelano hrano.
Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk.
Nosilec projekta: Urša Zupančič
Sodelujoči: vsi razredi osnovne šole in vrtec
URNIK OBROKOV
TEDENSKI JEDILNIK 22.4.2024 - 26.4.2024
ZAJTRK | SADNA MALICA | KOSILO | POPOLDANSKA MALICA | |
---|---|---|---|---|
PONEDELJEK | Čaj, domač skutin namaz z zelišči, koruzni kruh, sveža zelenjava | Čaj / voda, sadni krožnik | Špargljeva juha, špageti bolognese, solatni bar | Čaj, prepečenec, maslo in marmelada, sadje |
4/22/2024 | ||||
TOREK | Domače mleko, koruzni kosmiči, sadje | Čaj / voda, sadni krožnik | Pasulj, polbeli kruh, kremšnita | Čaj, ovseni kruh, sadna skuta, sadje |
4/23/2024 | ||||
SREDA | Čaj, polbeli kruh, puranja salama, sveže kumarice in paradižnik | Čaj / voda, sadni krožnik | Juha prežganka, pire krompir, kremna špinača, telečja hrenovka, solatni bar | Čaj, marmorni kolač, sadje |
4/24/2024 | ||||
ČETRTEK | Bio jogurt s sadjem, ajdov kruh, sadje | Čaj / voda, sadni krožnik | Bučkina juha, kus - kus, meso v vrtnarski omaki, solatni bar | Čaj, polbeli krih, rezina sira in ajvar, sadje |
4/25/2024 | ||||
PETEK | Čaj, šmorn z marmelado, sadje | Čaj / voda, sadni krožnik | Paradižnikova juha, njoki v smetanovi omaki, solatni bar | 100 % jabolčni sok, štručka z orehi, sadje |
4/26/2024 | ||||
Pridružujemo si pravico, da zaradi organizacije dela ali zaradi ne dobave določenega živila spremenimo jedilnik. |
TEDENSKI JEDILNIK 6.5.2024 - 10.5.2024
ZAJTRK | SADNA MALICA | KOSILO | POPOLDANSKA MALICA | |
---|---|---|---|---|
PONEDELJEK | Čaj, pisani kruh, tunin mlečni namaz, paradižnik | Čaj, sadno-zelenjavni krožnik | Kostna juha z domačo zakuho (izdelali učenci), riž, piščančji trakci v sladko – kisli omaki, solatni bar | Voda, smoothie, riževi vaflji |
5/6/2024 | ||||
ALERGENI (ostali so lahko v sledeh) | Pšenični gluten | Pšenični gluten, jajca | Pšenični gluten, laktoza | |
TOREK | Pšenični zdrob na domačem mleku, suhi krhlji | Čaj, sadno-zelenjavni krožnik | Bučna juha, čevapčiči, pečen krompir, kuhana zelenjava, solatni bar | Čaj, črni kruh, medeni namaz, sadje |
5/7/2024 | ||||
ALERGENI (ostali so lahko v sledeh) | Pšenični gluten, laktoza | Pšenični gluten | Pšenični gluten, laktoza | |
SREDA | Bela kava, pletenka, sadje | Čaj, sadno-zelenjavni krožnik | Cvetačna juha, kus – kus, puranji zrezek v zelenjavni omaki, solatni bar | Čaj, jabolčni zavitek, sadje |
5/8/2024 | ||||
ALERGENI (ostali so lahko v sledeh) | Laktoza, pšenični gluten | Pšenični gluten | Pšenični gluten, jajca, laktoza | |
ČETRTEK | Čaj, piščančje hrenovke, ajdov kruh, sveža zelenjava | Čaj, sadno-zelenjavni krožnik | Obara, polbeli kruh, sladoled | Čaj, jogurt, banana |
5/9/2024 | ||||
ALERGENI (ostali so lahko v sledeh) | Pšenični gluten | Pšenični gluten, jajca | Laktoza | |
PETEK | Čaj, jajčna omleta, polbeli kruh, sveža zelenjava | Čaj, sadno-zelenjavni krožnik | Fižolova juha z vlivanci, svinjska pečenka v lastnem soku, pražen krompir, mešana zelenjava v prilogi solatni bar | Čaj, pirin kruh, rezina sira, sveža zelenjava |
5/10/2024 | ||||
ALERGENI (ostali so lahko v sledeh) | Pšenični gluten, jajca | Pšenični gluten, jajca | Pšenični gluten(pira), laktoza |