PREHRANA VRTEC

Pravilna prehrana v zgodnjem otroštvu vpliva na skladen telesni in duševni razvoj otroka.

V našem vrtcu in šoli skrbimo za čimbolj zdravo in pestro prehrano, kar je v sodobnem svetu dokaj težka naloga. Naš osnovni cilj je privzgojiti otroku zdrav način prehranjevanja.

Pri načrtovanju jedilnikov upoštevamo:
  • Smernice prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Simčič in sod., 2010),
  • smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Gabrijelčič-Blenkuš in sod., 2005),
  • Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Hlastan Ribič in sod., 2008),
  • Izkušnje vzgojiteljev, učiteljev in kuharskega osebja,
  • želje otrok in učencev.

Pri sestavljanju naših jedilnikov pazimo, da so sestavine čimbolj naravne in brez prehranskih dodatkov. Pazimo na pravilno zastopanost ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter na primerno energijsko vrednost obrokov. Otrokom je na voljo čaj ali voda skozi cel dan, spodbujamo pitje naravne vode, sadni sokovi pa so naravni, brez barvil in konzervansov. Posebno pozornost posvečamo sadju in zelenjavi, ki sta vsak dan na jedilniku v zadostnih količinah.

Naše kuharice pripravljajo domače namaze (mesne, zelenjavne, ribje), ki so sestavljeni iz povsem naravnih sestavin. Pravi biser so naše tradicionalne slovenske sladice, ki jih pečemo v naših kuhinjah. Tudi enolončnice so pristne, v katerih se dostikrat čuti plemeniti pridih priljubljene kmečke kuhinje. Naša prehrana pa vsebuje tudi vpliv moderne mediteranske kuhinje, saj uporabljamo olivno olje, ribe pa so na jedilniku enkrat tedensko.

En dan v tednu imamo brezmesni obrok, ob praznikih pa upoštevamo našo slovensko zgodovinsko tradicijo.

Pri sadju in zelenjavi podpiramo lokalne pridelovalce in sadje ali zelenjavo vključujemo v vse obroke, vsak dan.

Informacije o vsebnosti alergenov v posameznih jedeh in živilih se nahajajo ob jedilnikih na oglasni deski vrtca ali šole.

PRIJAVE IN ODJAVE OD OBROKOV

Prijave in odjave na obroke so možne preko:

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Šola je vključena v mednarodni projekt Zdrava šola. V okviru tega projekta se pogovarjamo o zdravi prehrani, slovenski prehrani ter o lokalno in ekološko pridelani hrani. V jedilnike poskušamo vključevati čim več tradicionalnih slovenskih jedi iz posameznih slovenskih pokrajin. Pri pripravi teh obrokov želimo uporabljati čim več lokalno in ekološko vzgojenih živil (dobavitelji).

Želimo si, da bi učenci spoznali čim več slovenskih tradicionalnih jedi ter uživali ekološko in lokalno pridelano hrano.

Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk.

Nosilec projekta: Urša Zupančič

Sodelujoči: vsi razredi osnovne šole in vrtec

URNIK OBROKOV
Zajtrk 8:00
Sadna malica 10:00
Kosilo 11:45
Popoldanska malica 14:00

TEDENSKI JEDILNIK 22.4.2024 - 26.4.2024

ZAJTRKSADNA MALICAKOSILOPOPOLDANSKA MALICA
PONEDELJEKČaj, domač skutin namaz z zelišči, koruzni kruh, sveža zelenjavaČaj / voda, sadni krožnikŠpargljeva juha, špageti bolognese, solatni barČaj, prepečenec, maslo in marmelada, sadje
4/22/2024
TOREKDomače mleko, koruzni kosmiči, sadjeČaj / voda, sadni krožnikPasulj, polbeli kruh, kremšnitaČaj, ovseni kruh, sadna skuta, sadje
4/23/2024
SREDAČaj, polbeli kruh, puranja salama, sveže kumarice in paradižnikČaj / voda, sadni krožnikJuha prežganka, pire krompir, kremna špinača, telečja hrenovka, solatni barČaj, marmorni kolač, sadje
4/24/2024
ČETRTEKBio jogurt s sadjem, ajdov kruh, sadjeČaj / voda, sadni krožnikBučkina juha, kus - kus, meso v vrtnarski omaki, solatni barČaj, polbeli krih, rezina sira in ajvar, sadje
4/25/2024
PETEKČaj, šmorn z marmelado, sadjeČaj / voda, sadni krožnikParadižnikova juha, njoki v smetanovi omaki, solatni bar100 % jabolčni sok, štručka z orehi, sadje
4/26/2024
Pridružujemo si pravico, da zaradi organizacije dela ali zaradi ne dobave določenega živila spremenimo jedilnik.

TEDENSKI JEDILNIK 6.5.2024 - 10.5.2024

ZAJTRKSADNA MALICAKOSILOPOPOLDANSKA MALICA
PONEDELJEKČaj, pisani kruh, tunin mlečni namaz, paradižnikČaj, sadno-zelenjavni krožnikKostna juha z domačo zakuho (izdelali učenci), riž, piščančji trakci v sladko – kisli omaki, solatni barVoda, smoothie, riževi vaflji
5/6/2024
ALERGENI (ostali so lahko v sledeh)Pšenični glutenPšenični gluten, jajcaPšenični gluten, laktoza
TOREKPšenični zdrob na domačem mleku, suhi krhljiČaj, sadno-zelenjavni krožnikBučna juha, čevapčiči, pečen krompir, kuhana zelenjava, solatni barČaj, črni kruh, medeni namaz, sadje
5/7/2024
ALERGENI (ostali so lahko v sledeh)Pšenični gluten, laktozaPšenični glutenPšenični gluten, laktoza
SREDABela kava, pletenka, sadjeČaj, sadno-zelenjavni krožnikCvetačna juha, kus – kus, puranji zrezek v zelenjavni omaki, solatni barČaj, jabolčni zavitek, sadje
5/8/2024
ALERGENI (ostali so lahko v sledeh)Laktoza, pšenični glutenPšenični glutenPšenični gluten, jajca, laktoza
ČETRTEKČaj, piščančje hrenovke, ajdov kruh, sveža zelenjavaČaj, sadno-zelenjavni krožnikObara, polbeli kruh, sladoledČaj, jogurt, banana
5/9/2024
ALERGENI (ostali so lahko v sledeh)Pšenični glutenPšenični gluten, jajcaLaktoza
PETEKČaj, jajčna omleta, polbeli kruh, sveža zelenjavaČaj, sadno-zelenjavni krožnikFižolova juha z vlivanci, svinjska pečenka v lastnem soku, pražen krompir, mešana zelenjava v prilogi solatni bar Čaj, pirin kruh, rezina sira, sveža zelenjava
5/10/2024
ALERGENI (ostali so lahko v sledeh)Pšenični gluten, jajcaPšenični gluten, jajcaPšenični gluten(pira), laktoza
(Visited 2.321 times, 1 visits today)
Dostopnost