PREHRANA VRTEC
Pravilna prehrana v zgodnjem otroštvu vpliva na skladen telesni in duševni razvoj otroka.
V našem vrtcu in šoli skrbimo za čimbolj zdravo in pestro prehrano, kar je v sodobnem svetu dokaj težka naloga. Naš osnovni cilj je privzgojiti otroku zdrav način prehranjevanja.
Pri načrtovanju jedilnikov upoštevamo:
- Smernice prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Simčič in sod., 2010),
- smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Gabrijelčič-Blenkuš in sod., 2005),
- Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Hlastan Ribič in sod., 2008),
- Izkušnje vzgojiteljev, učiteljev in kuharskega osebja,
- želje otrok in učencev.
Pri sestavljanju naših jedilnikov pazimo, da so sestavine čimbolj naravne in brez prehranskih dodatkov. Pazimo na pravilno zastopanost ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter na primerno energijsko vrednost obrokov. Otrokom je na voljo čaj ali voda skozi cel dan, spodbujamo pitje naravne vode, sadni sokovi pa so naravni, brez barvil in konzervansov. Posebno pozornost posvečamo sadju in zelenjavi, ki sta vsak dan na jedilniku v zadostnih količinah.
Naše kuharice pripravljajo domače namaze (mesne, zelenjavne, ribje), ki so sestavljeni iz povsem naravnih sestavin. Pravi biser so naše tradicionalne slovenske sladice, ki jih pečemo v naših kuhinjah. Tudi enolončnice so pristne, v katerih se dostikrat čuti plemeniti pridih priljubljene kmečke kuhinje. Naša prehrana pa vsebuje tudi vpliv moderne mediteranske kuhinje, saj uporabljamo olivno olje, ribe pa so na jedilniku enkrat tedensko.
En dan v tednu imamo brezmesni obrok, ob praznikih pa upoštevamo našo slovensko zgodovinsko tradicijo.
Pri sadju in zelenjavi podpiramo lokalne pridelovalce in sadje ali zelenjavo vključujemo v vse obroke, vsak dan.
Informacije o vsebnosti alergenov v posameznih jedeh in živilih se nahajajo ob jedilnikih na oglasni deski vrtca ali šole.
PRIJAVE IN ODJAVE OD OBROKOV
Prijave in odjave na obroke so možne preko:
- e-asistenta,
- telefonski številki šole (07) 309 99 00
- ali preko mail naslova: tajnistvo@os-otocec.si
MEDICINSKO INDICIRANE DIETE IN OBRAZCI
ZDRAVSTVENO HIGIENSKI REŽIM
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
Šola je vključena v mednarodni projekt Zdrava šola. V okviru tega projekta se pogovarjamo o zdravi prehrani, slovenski prehrani ter o lokalno in ekološko pridelani hrani. V jedilnike poskušamo vključevati čim več tradicionalnih slovenskih jedi iz posameznih slovenskih pokrajin. Pri pripravi teh obrokov želimo uporabljati čim več lokalno in ekološko vzgojenih živil (dobavitelji).
Želimo si, da bi učenci spoznali čim več slovenskih tradicionalnih jedi ter uživali ekološko in lokalno pridelano hrano.
Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk.
Nosilec projekta: Urša Zupančič
Sodelujoči: vsi razredi osnovne šole in vrtec
URNIK OBROKOV
TEDENSKI JEDILNIK 22.5.2023 - 26.5.2023
PONEDELJEK | ZAJTRK | Čaj, graham kruh, trdo kuhana jajčka, redkvica |
SADNA MALICA | 100% sadni sok, sadni krožnik | |
KOSILO | Prežganka, puranji ragu, polenta, solatni bar | |
POP. MALICA | 100% jabolčni sok, črna žemljica | |
TOREK | ZAJTRK | Mlečni riž s posipom, suhe slive in indijski oreščki |
SADNA MALICA | Voda, sadni krožnik | |
KOSILO | Paradižnikova juha, goveji trakci v gobovi omaki, pire krompir, solatni bar | |
POP. MALICA | Navihanček, jabolko | |
SREDA | ZAJTRK | Čaj, pirin kruh, mlečni namaz z zelišči, naribano korenje |
SADNA MALICA | Čaj, sadni krožnik | |
KOSILO | Kostna juha z zakuho, testenine po milansko, solatni bar | |
POP. MALICA | BIO kefir, jabolko | |
ČETRTEK | ZAJTRK | Čaj, ovseni kruh, kisla smetana, nariban korenček |
SADNA MALICA | Čaj, sadni krožnik | |
KOSILO | Bučna juha, svinjska pečenka, mlinci, kuhan korenček, solatni bar | |
POP. MALICA | Rezina salame, črni kruh, sadje | |
PETEK | ZAJTRK | Čaj, polnozrnat kruh, domači bučni namaz, sveža zelenjava |
SADNA MALICA | Čaj, sadni krožnik | |
KOSILO | Telečja obara z bleki, črn kruh, pečena prosena kaša s sadnim prelivom | |
POP. MALICA | Polnozrnat prepečenec, mešan sezonski sadni krožnik |
TEDENSKI JEDILNIK 29.5.2023 - 2.6.2023
PONEDELJEK | ZAJTRK | Mleko, kosmiči, sadje |
SADNA MALICA | Voda, sadni krožnik | |
KOSILO | Zelenjavna juha, pire krompir, kremna špinača, sojin/cvetačni polpet, solatni bar | |
POP. MALICA | Mešani kruh, kefir | |
TOREK | ZAJTRK | Čaj, zmesni kruh, jajčna omleta, narezana paprika in paradižnik |
SADNA MALICA | Voda, sadni krožnik | |
KOSILO | Bučkina juha, piščančji frikase, zelenjavni kus kus, solatni bar | |
POP. MALICA | Grisini, jabolko | |
SREDA | ZAJTRK | Čaj, koruzni kruh, domača pašteta, sveža zelenjava |
SADNA MALICA | Čaj, sadni krožnik | |
KOSILO | Bograč, koruzni kruh, skutin zavitek z borovnicami | |
POP. MALICA | Polbel kruh, lešnikov namaz | |
ČETRTEK | ZAJTRK | Mlečna prosena kaša z jabolki, oreščki |
SADNA MALICA | Navadni jogurt, sadni krožnik | |
KOSILO | Paradižnikova juha, zdrobovi cmoki, omaka esterhazi, goveje bržole, solatni bar | |
POP. MALICA | Jabolčni sok, slanik | |
PETEK | ZAJTRK | Mleko, črni kruh, maslo, marmelada, hruška |
SADNA MALICA | Čaj, sadni krožnik | |
KOSILO | Cvetačna juha, domači dunajski zrezek, džuveč riž, solatni bar | |
POP. MALICA | Bio vaniljevo mleko, prepečenec |