“Mmmm, v torek 14. 11. 2023 je iz igralnice Labodov pridišalo po svežih žemljicah.” Otroci iz skupine Labodi so se spremenili v  prave peke kruha. Obiskal nas je naš kuhar Milan, ki nam je pokazal kako speči čisto prave žemljice. Vse sestavine smo zmešali v veliki posodi, ki jih je potem kuhar dobro pregnetel. Nato smo testo pustili v posodi, ki smo jo dobro pokrili in postavili na toplo.  Med tem ko smo čakali, da testo vzhaja smo si čas krajšali na igrišču. 

Vzhajano testo smo razdelili na 28 koščkov in vsak otrok je oblikoval svojo žemljico. Kuhar Milan jih je skrbno odnesel v pečico in jih pečene vrnil v Labodkovo pekarno.  Tako zelo so dišale, da nismo zdržali do kosila in smo jih takoj pojedli. Kar na enkrat je bila košara prazna… 

 

Kruhek (Janez Bitenc)

 

Bela moka, lonček vode,

košček kvasa, ščep soli,

če to dobro skupaj zmešaš,

fino se testo dobi.

Že pripravljena je peč,

hlebček kruha – dobra reč!

 

Zapisala: Ajna Toljić

(Visited 50 times, 1 visits today)
Dostopnost